29-10-2020 - 11:10 -
El 66% de les empreses de el sector carni creu que reduirà les seves vendes en el context actual, marcat per la crisi del coronavirus, i un 75% estima que la situació econòmica d'aquesta activitat ha empitjorat. Aquestes són algunes de les conclusions que reflecteix el cinquè baròmetre de la indústria càrnia, elaborat per l'associació sectorial Anice i Cajamar, centrat en el primer semestre de l'any, les dades de les quals han estat avançades aquest dimarts a l'edició virtual de la Fira Ramadera, Industrial i Agroalimentària de Lorca (Sepor).
El director de serveis d'estudis agroalimentaris de Cajamar, David Ucles, i el director d'empreses d'economia social i agroalimentàries de l'entitat, Miguel Rodríguez de la Rubia, han presentat aquesta anàlisi de resultats d'una enquesta que "per primera vegada" ha tingut més respostes pessimistes que optimistes.
Un 23% de les empreses enquestades considera que els efectes de la covid-19 es revertiran segons vagin quedant enrere els efectes de la pandèmia; però una majoria, el 77%, creu que els canvis han arribat per quedar-se. A més, un 14% pensa que la profunditat dels canvis és tan gran que el futur serà "radicalment diferent". El percentatge de companyies que preveuen augmentar la seva facturació no arriba al 15% i el nombre d'empreses exportadores es manté estable: al voltant del 73-75% venen a l'exterior i seguiran fent-ho, segons l'informe.
Dos dels factors negatius, d'acord amb els resultats de l'estudi, són l'augment d'estocs com a conseqüència de la davallada en les vendes i la reducció de les plantilles de treballadors. En aquest sentit, "només" un 15% de les companyies consultades augmentaran la seva plantilla en els pròxims sis mesos per l'augment de productivitat. Les expectatives d'inversió "també són baixes" i disminueix de forma "important" la intenció de posar noves inversions en marxa. Per subsectors, el més afectat per la pandèmia -amb diferència- és el d'elaborats del porcí ibèric.
Una altra de les conclusions del baròmetre és que les empreses que estan relacionades amb els mercats exteriors estan veient un menor impacte negatiu que les que només venen al mercat interior. Segons Ucles, "dins d'aquest pessimisme, les empreses ens diuen que la cosa seguirà anant malament, però no tant com en el primer semestre de l'any".
"La finalitat és conèixer la conjuntura que travessa la indústria càrnia espanyola des del punt de vista dels propis empresaris agroalimentaris i el seguiment en l'evolució de les variables de l'activitat", ha afegit. També ha enumerat alguns dels elements de competitivitat que el sector ha de tenir en compte de cara al futur, com la digitalització, la sostenibilitat i la salut dins del binomi alimentació-salut.