12-05-2022 - 19:24 - cereals i farratges
La Comissió Europea ha presentat aquest dijous un conjunt de mesures per ajudar Ucraïna a exportar els seus productes agrícoles. A causa de la invasió d'Ucraïna i del bloqueig dels seus ports per part de Rússia, els cereals i altres mercaderies agrícoles ucraïneses no poden arribar a les destinacions. "La situació amenaça la seguretat alimentària mundial i hi ha una necessitat urgent d'establir rutes logístiques alternatives que utilitzen tots els modes de transport pertinents", ha assegurat l'organisme en un comunicat.
El pla consisteix a establir «corredors solidaris» per tal de garantir que Ucraïna pugui exportar cereals, però també importar els béns que necessita, des d'ajuda humanitària fins a pinso i fertilitzants.
La comissària de Transports, Adina Vălean, ha declarat que "cal treure 20 milions de tones de cereals d'Ucraïna en menys de tres mesos utilitzant la infraestructura de la UE". A això ha afegit: “és essencial coordinar i optimitzar les cadenes logístiques, posar en marxa noves rutes i impedir, en la mesura que sigui possible, els colls d'ampolla”.
Segons la Comissió Europea, milers de vagons i camions estan esperant llum verda a Ucraïna. El temps mitjà d'espera actual per als vagons és de setze dies, mentre que en algunes fronteres és fins a trenta dies. Cada vegada hi ha més cereals preparats per a l'exportació emmagatzemats i retinguts en sitges ucraïneses. Entre els reptes hi ha les diferències a l'amplada de les vies: els vagons ucraïnesos no són compatibles amb la major part de la xarxa ferroviària de la UE, per la qual cosa gairebé totes les mercaderies s'han de transbordar a camions o vagons que s'ajustin a l'amplada de via estàndard de la UE. Aquest procés requereix molt de temps i les instal·lacions de transbordament al llarg de les fronteres són escasses.
Per fer front a aquests obstacles i establir els corredors solidaris, la Comissió, juntament amb els Estats membres i les parts interessades, treballarà a curt termini en un conjunt d'accions prioritàries com són la sol·licitud de material rodant, vaixells i camions per a mercaderies addicionals a els agents del mercat de la UE, donar prioritat als enviaments d'exportacions agrícoles ucraïneses, instar les autoritats nacionals a aplicar la màxima flexibilitat i celeritat als controls duaners i a les inspeccions i augmentar la capacitat d'emmagatzematge temporal de la UE de les exportacions ucraïneses.
A mitjà i llarg termini, la Comissió també treballarà per augmentar la capacitat d'infraestructura dels nous corredors d'exportació i per establir noves connexions d'infraestructura en el marc de la reconstrucció d'Ucraïna.
Cal destacar que abans de la guerra, Ucraïna exportava el 75% de la seva producció de cereals i una tercera part es destinava a Europa, Xina i Àfrica, respectivament. En aquest sentit, els ports ucraïnesos del mar Negre eren responsables del 90% de les exportacions de cereals i llavors oleaginoses. A més, Ucraïna, juntament amb Rússia, representa el 30% del comerç mundial de blat, el 32% d'ordi, el 17% de blat de moro i el 50% de gira-sol (olis i llavors).