05-01-2021 - 10:11 - porcí
El secretari general de la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies (Fecic), Josep Collado, assegura que Espanya ha incrementat les importacions de porcs, principalment garrins i animals per a sacrifici, i corre un "risc alt" d'arribada de pesta porcina africana (PPA). En una entrevista amb Efeagro, incideix en el "desastre" que suposaria per al sector l'arribada d'aquest virus al país, pel que demana "més seny" a l'hora de comprar porcs i no caure en "estratègies o plantejaments" comercials que són "una mica temeraris".
Per Collado, un dels "mals" sectorials del 2020, a part de la pandèmia de la covid, ha estat l'expansió de virus no zoonòtic de la PPA d'est a oest d'Europa, amb l'arribada fins i tot a Alemanya. "Està cada vegada més a prop (d'Espanya), a uns 2.000 quilòmetres, i és un risc perquè continuarà avançant", afirma. Per aquest motiu, a banda de l'impuls de més mesures de bioseguretat, reclama seny perquè els operadors que estan comprant ara "més barat" a l'estranger sàpiguen que poden tenir un "benefici a curt termini", però a llarg pot comportar "costos altíssims" si s'introdueix el virus.
Pel que fa a les conseqüències de la pandèmia, Fecic està mostrant especial atenció a les anàlisis que fa la Xina als embalatges importats per detectar la presència de coronavirus. De fet, la federació ha desenvolupat una estratègia pròpia amb un grup d'experts basada en un protocol de prevenció, certificat en empreses càrnies, per evitar la propagació del patogen en les seves instal·lacions i productes. Segons explica, és un protocol "dinàmic" que s'actualitza de manera que, quan la Xina va començar les seves anàlisis als envasos, Fecic va incloure un control dels mateixos per a "anar per davant i oferir garanties als xinesos".
Pel que fa al Brexit, ja vigent, creu que l'acord és "bo" perquè "exportarem sense aranzels", de manera que el Regne Unit queda com un país "semblant al de la Unió Europea". Destaca que aquest destí és el "primer consumidor de xoriço del món" i d'aquí la rellevància d'aquest pacte posbrexit.
Fent un repàs a 2020, Collado considera que va ser un any "molt equilibrat" per a la cadena del sector porcí, amb retribucions en origen "molt bones" i exportant "més que mai", tot i les circumstàncies. No obstant això, alerta que prop de la meitat de la carn de porc exportada va a la Xina i això és un "risc altíssim" quan el gegant asiàtic recuperi la seva producció, després de superar la pesta porcina africana. Per això, recomana "diversificar" el negoci i guanyar presència al Japó, Filipines o Corea de Sud: "No podem fer una bombolla de comerç que depengui dels xinesos".
Collado reconeix que la covid sí que ha afectat les carns més dependents del canal Horeca com el boví de talls selectes o l'oví, que han patit una "caiguda de preus" en origen. En aquest sentit, per al boví, proposa impulsar els seus enviaments a l'exterior i apostar més pel valor afegit que donen les carns davant el comerç d'animals vius.
De cara a 2021, les previsions parlen d'una menor producció porcina a la Unió Europea, amb la Xina "marcant" el ritme d'aquest comerç i amb "incògnites" sobre l'evolució de la PPA. A la resta de sectors carnis, "caldrà buscar aquests mercats alternatius a l'exterior per intentar compensar aquest tancament hostaler que es pot mantenir un temps i amb un turisme que no arribarà als nivells normals", ressalta.
En un altre ordre de coses, Collado subratlla el compromís dels seus associats amb la sostenibilitat en la producció i la indústria: "Ja estem alineats amb els treballs de la UE" referents a usos d'energies renovables, maniobres o consums d'aigua. En l'àmbit del benestar animal, la federació aposta per una unificació de certificats per donar informació al consumidor, perquè "tot el que sigui donar transparència i informació és bo".
I respecte a la petició dels sindicats espanyols sobre una norma similar a l'alemanya pel que fa a la subcontractació en la indústria càrnia, apunta que "estan barrejant coses" perquè "no es poden fer lleis laborals per sectors" concrets. "La regulació laboral a la indústria és a tot arreu igual" i la subcontractació és un assumpte "transversal" i no sectorial, opina. Segons la seva opinió, Alemanya tenia un problema "diferent" al d'Espanya en aquest assumpte i els "falsos autònoms" és un "discurs ja passat", que va quedar "solucionat".