16-12-2020 - 19:45 - Mercolleida
La llotja agropecuària de Mercolleida complirà, el pròxim 25 de maig de 2021, 50 anys de la seva creació. Per a l'entitat és una data destacada, així que està previst un acte commemoratiu que aglutini operadors i col·laboradors dels sectors agropecuaris en què la llotja opera, des del porcí, boví, cereals, pinsos i farratges, passant per l'oví i la fruita. D'altra banda, el 2021 portarà a l'entitat un canvi significatiu. I és que, després de 16 anys al front de Mercolleida, Francesc Ollé deixarà el seu càrrec per jubilació el pròxim 30 de juny de 2021.
Si les restriccions provocades per la crisi sanitària ho permeten, el 50è aniversari de Mercolleida se celebrarà a les mateixes instal·lacions de l'entitat. Es preveu que sigui no només un esdeveniment dedicat a l'aniversari de la llotja agropecuària sinó també un acte de reconeixement a totes aquelles persones, institucions, organitzacions, entitats financeres i administracions públiques que van fer possible que la Llotja Agropecuària Mercolleida es constituís com a tal i que amb el pas dels anys es convertís en la llotja de referència europea per al sector porcí i nacional per al boví, els cereals i els farratges.
Els 50 anys de Mercolleida coincidiran també amb un fet de rellevància per a l'entitat. El que va ser conseller delegat durant 15 anys i actual Director General de Mercolleida, Francesc Ollé, deixarà el seu càrrec a finals de juny per jubilació i prendrà el relleu l'actual Director dels mercats de porcí, cereals i farratges, Miquel Àngel Bergés, qui des del passat 1 de desembre ja compagina el seu lloc amb el de Director Adjunt. Bergés és des de fa 14 anys el director dels mercats de Porcí i de Cereals i Farratges, encara que també ha exercit de Director dels mercats de Boví i Oví en el passat.
La llotja de Mercolleida va estar promoguda pel Ministeri d'Agricultura, a través de l'empresa pública Mercorsa, i constituïda el 25 de maig de 1971. En aquell moment, van ser diferents institucions i operadors de la zona els que van col·laborar en la seva constitució, des de la Cambra de Comerç de Lleida, les cambres agràries locals de la província, algunes entitats financeres com la Caixa, organitzacions sectorials i més d'un centenar d'empreses privades, cooperatives, societats de transformació i particulars del sector agrari. Anys després, com a conseqüència del canvi del marc competencial de la política agrícola a Espanya l'any 1992 i de la desaparició de Mercorsa, l'Ajuntament de Lleida es va convertir en l'accionista majoritari de la societat. I ja més endavant, el 2002, fruit d'un acord entre l'esmentat consistori i el Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, aquest últim va entrar també en l'accionariat de la societat.
En l'actualitat, Llotja Agropecuària Mercolleida és una societat anònima en la qual l'Ajuntament de Lleida compta amb gairebé un 80% de les accions i la Generalitat de Catalunya amb prop del 10%. En aquest sentit, Mercolleida és l'única de les grans llotges europees que no depèn de finançament públic.