Premis Porc d'Or: Galícia guanya el diamant en capa blanca i Badajoz en l'ibèric

30-11-2020 - 10:41 - porcí

Premis Porc d'Or: Galícia guanya el diamant en capa blanca i Badajoz en l'ibèric

Més de 60.000 professionals relacionats amb el sector porcí, entre productors, tècnics i veterinaris, així com representants de l'administració i de les principals associacions sectorials, van assistir el passat divendres 27 de novembre en streaming a la celebració de la 27a edició dels prestigiosos premis Porc d'Or de capa blanca i 4ª edició dels d'ibèric, organitzats tots dos per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

El reconeixement a l'esforç del porcí espanyol durant un any especialment complicat com aquest s'ha vist reflectit en un total de 48 guardons repartits entre 40 granges de porcí de capa blanca de cinc comunitats autònomes i onze províncies; i en 31 premis repartits entre 20 granges d'ibèric de tres comunitats autònomes i 6 províncies.

De caràcter anual i àmbit estatal, aquests guardons, que representen l'excel·lència en la producció porcina, s'atorguen a les granges adherides al BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol). Els premis Porc d'Or estan coorganitzats per l'empresa líder en salut animal Zoetis, que ha acompanyat a l'IRTA en la celebració i lliurament dels guardons des dels seus inicis en 1994. A més, compten també amb el suport de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc) i de l'Associació Interprofessional del Porc Ibèric (Asici) com a coorganitzadors.


Els grans protagonistes de la nit

Les granges de porcí, i en concret els guanyadors, han estat els veritables protagonistes de la nit, durant una gala molt nova, per ser en streaming i per unir per primera vegada en un mateix acte el lliurament dels Porc d'Or d'ibèric i de capa blanca.

El Porc d'Or de Diamant, lliurat a l'explotació considerada com la millor en termes generals, ha anat a parar, en el cas del porcí de capa blanca, a Galícia per primera vegada en la història d'aquests premis, gràcies a l'excel·lent treball de Coren a la granja ourensana Gulfar. També en el cas de l'ibèric, el màxim guardó, que ha recaigut en les seves tres edicions anteriors a Castella i Lleó, troba destinació per primer cop a Badajoz, a Dehesa Solobeña, de Frenegal de la Sierra, que s'ha fet també amb el premi a la Màxima Productivitat, amb 19,42 garrins deslletats per verra.

Un altre dels guardons especials de la nit és el que lliura el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) a la granja més valorada per les seves característiques en matèria de "Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient". Aquest any el guardó se l'ha endut la granja Granja Urieta Lázaro, de l'empresa Pinsos Costa, a Saragossa, en el cas de capa blanca i la Granja La Romana, de l'empresa MIO1898 SL, a Còrdova, en el cas de l'ibèric.

En termes d'innovació s'ha premiat a la segoviana Granja Producciones Ganaderas de l'empresa Innoporc, per CheckPig, eina per facilitar el flux d'informació entre els seus centres de producció, i a la cordovesa Granja La Romana, per les seves iniciatives en benestar animal i ús responsable d'antibiòtics; totes dues han estat mereixedores aquest any del Porc d'Or Zoetis a la Innovació en la categoria de capa blanca i ibèric respectivament.


Vuit comunitats i 17 províncies premiades

Els premis restants, estatuetes d'or, plata i bronze atorgades en base als criteris tècnics de Productivitat Numèrica (PN), Taxa de Parts (TP) i Longevitat (LG), en el cas de la capa blanca, i Nascuts Vius (NV), Taxa de Parts (TP) i Productivitat Numèrica (PN), en l'ibèric, s'han repartit entre vuit comunitats autònomes i 17 províncies.

Aragó és la comunitat autònoma més premiada pel que a capa blanca es refereix, amb 18 estatuetes -entre ors, plates i bronzes-, 11 a Osca i 7 per a Saragossa. El segueix Catalunya amb 13 (10 a Barcelona i una per a cadascuna de les restants províncies), Galícia amb 9 (8 a Orense i 1 a la Corunya) i Castella i Lleó i Navarra amb quatre.

En ibèric, al capdavant Castella i Lleó amb 15 premis (7 per a Valladolid, 6 per Segòvia i un per Salamanca i Burgos respectivament), seguida d'Extremadura, amb 14 premis -tots ells en Badajoz- i, a molta distància, Andalusia, amb dos premis que es queden a Còrdova.


Una cita ineludible per al sector porcí espanyol

Els premis Porc d'Or representen el gran esdeveniment anual del sector ramader en general, i del porcí en particular. Productors i tècnics de tot Espanya, empreses i personalitats lligades a la porcicultura, així com autoritats locals, autonòmiques i nacionals, participen cada any en la seva celebració.

En aquesta edició s'han analitzat prop de 1.000 granges i més de 1.100.000 reproductores de capa blanca i ibèrica, totes elles adherides al BDporc, en base als criteris reguladors i al Reglament dels premis Porc d'Or. I és que els premis Porc d'Or es concedeixen a les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc, atenent als criteris ja esmentats en cada cas.

Les granges aspirants pertanyen a diferents categories, establertes en funció del nombre de verres a l'explotació:


• En porc blanc: 1ª fins a 200 truges; 2ª de 201 a 500 truges; 3ª de 501 a 1.000 truges; 4ª de 1.001 a 2.000 truges; i 5ª més de 2.001 truges.


• Per l'ibèric: 1ª categoria de 10-375 reproductores; 2ª de 376-900 reproductores; i 3ª més de 901 reproductores.


El jurat encarregat de determinar quines granges estan nominades als premis i quines són guardonades està compost per personalitats de reconegut prestigi en la indústria porcina, la investigació ramadera i l'administració.


27 anys premiant l'excel·lència en la producció 

Són ja 27 els anys des que l'IRTA va celebrar la primera edició dels premis Porc d'Or a l'excel·lència en la producció porcina de capa blanca, 4 anys en el cas dels Premis Porc d'Or Ibèric. Des de llavors, centenars d'empreses i granges de porcí han estat reconegudes amb el lliurament d'aquests guardons per la seva professionalitat, esforç i extraordinària tasca essencial.

Aquest any la gala de lliurament s'ha celebrat de forma conjunta per primera vegada (capa blanca i ibèric), el passat divendres 27 de novembre i en streaming des de la plataforma virtual allotjada a www.premiosporcdor.com. Un esdeveniment que, amb tints de Hollywood i prop d'una hora i mitja de durada, s'ha viscut amb emoció i molt suspens i que, sens dubte, ha marcat un abans i un després en la història d'aquests premis.