20-11-2024 - 13:35 - porcí
La gala de la 31a edició dels Premis Porc d'Or de Capa Blanca, organitzats per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), se celebrarà el proper 29 de novembre a l'Auditori de Saragossa amb l'objectiu de reconèixer les millors pràctiques en la producció porcina i promoure la millora contínua en l'eficiència i la qualitat del sector. A més, aquest esdeveniment, en què Mercolleida col·labora com a patrocinador any rere any, és una oportunitat única perquè els més de 1.000 professionals del sector porcí que hi assistiran puguin intercanviar idees i opinions sobre els èxits de la indústria.
L'IRTA, adscrit al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, es dedica a la investigació i el desenvolupament tecnològic en l'àmbit agroalimentari; i ve de la mà del seu projecte BDPorc, el qual proporciona informació de referència a les empreses de producció porcina, facilitant la presa de decisions i fomentant la innovació al sector.
L'edició número 31 dels Premis Porc d'Or de Capa Blanca repartirà les estatuetes Porc d'Or d'or, plata i bronze entre les 88 granges nominades, 37 de les quals se situen a Aragó, la comunitat autònoma amb més nominades (21 nominacions a Osca, 13 a Saragossa i 3 per a granges de Terol); en segon lloc trobem Galícia, amb 33 nominacions (28 per a Ourense; 4 per a la Corunya i 1 per a una granja de Pontevedra); tanca el pòdium Catalunya, amb 26 nominacions per a 18 granges. En quart lloc, molt a prop del top3, trobem Castella i Lleó amb 15 nominacions.
Tanquen la classificació Navarra amb 8 nominacions per a 6 granges; Castella-la Manxa i Extremadura amb 2 nominacions per a 2 i 1 granges respectivament; i, finalment, La Rioja i Andalusia amb una nominació en tots dos casos.
Les granges que formen part de les nominades per a aquesta edició es classifiquen, com és habitual, en 4 categories pel cens (de 10 a 500 reproductores, de 500 a 1.000 reproductores, de 1.000 a 2.000 reproductores i de més de 2.000 reproductores). A més, dins de cada categoria trobem 4 criteris:
1. Longevitat de les verres a la granja, com a paràmetre associat al benestar animal.
2. Productivitat Numèrica: índex que aglutina el bon maneig conjunt per obtenir el major nombre de garrins deslletats per verra i any.
3. Taxa de Parts: reconeix el bon maneig reproductiu de la granja.
4. Maneig en Lactació: premia les granges que destaquen per la seva alta taxa de supervivència dels garrins durant la lactació i per la implementació de bones pràctiques de maneig en maternitats.
Finalment, també es lliuraran 3 reconeixements especials:
● Porc d’Or amb Diamant: el màxim guardó dels Premis que reconeixerà a la millor granja de porcí de capa blanca.
● Porc d’Or del MAPA a la Sostenibilitat: atorgat pel Ministeri, reconeix les millors pràctiques en sanitat, benestar animal i medi ambient.
● Porc d’Or One Health de Ceva Salut Animal promou un enfocament integral de salut a les granges porcines i busca reconèixer el treball conjunt de ramaders i veterinaris.
Aquesta edició compta amb Ceva Salut Animal com a partner principal, juntament amb la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), que ha acompanyat els Porc d'Or des dels seus inicis.