21-05-2024 - 09:30 - fruita
L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), juntament amb la Generalitat, han presentat les previsions de collita de fruita de pinyol a Catalunya per a aquesta campanya. Segons les dades, el potencial productiu per a préssecs i nectarines catalanes disminuiria un 4% respecte a la campanya passada, amb una previsió de 384.840 tones.
Després de diverses campanyes marcades per inclemències climatològiques que van afectar el potencial productiu, en aquesta s'ha registrat poca afectació per aquestes causes, per la qual cosa en aquests moments es preveu una campanya normal, amb bona qualitat, i sense solapament comercial amb altres zones productores com Múrcia.
Pel que fa a percentatges i per demarcacions, Lleida aconseguiria un 4% menys de préssecs i de nectarines, Tarragona un 3% menys, Barcelona un 13% menys, i Girona un 9-10% menys. En aquest sentit, destaquen les caigudes de Barcelona i Girona, que s'atribueixen principalment a les arrencades (més importants a la demarcació de Girona) mentre que a Barcelona els episodis de sequera de la passada campanya i també la seva continuació aquest any han impactat als dades. Cal recordar que moltes de les plantacions barcelonines es troben a zona de secà i depenen bàsicament de les pluges.
Per tipus de fruites, el préssec pla és el que reflecteix una caiguda més pronunciada, de l'11%, mentre que la nectarina presenta unes previsions molt similars a les de l'any passat (-1%). Per la seva banda, la pavia i la nectarina plana registren un descens en la previsió de collita del 5%, mentre que el préssec rodó repunta un 1%.
Després d'anys de molt baixa producció (2020, 2021, i 2022) i d'afectacions climàtiques (sobretot gelades, pedregades, i de la greu sequera), a la passada campanya Catalunya recuperava el seu potencial productiu però, aquest any, com a conseqüència de l'estrès hídric patit pels arbres i les altes temperatures torna a caure la previsió en un 4%.
Segons Benjamí Ibars, president del Comitè de pinyol d'Afrucat: “Ja ens trobem en campanya i el fet que Múrcia hagi estat precoç enguany, mentre que nosaltres estem respectant els tempos normals de campanya, permet que no se solapin les produccions, i que el mercat es mantingui fluid i la fruita es vengui. Podríem dir que, actualment, un any normal com aquest es pot considerar excepcional”.
Des del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat s'ha anunciat que aquest any es tornaran a publicar els costos de producció per donar la transparència necessària a la cadena de valor, com es va fer per primer cop l'any passat.